SUP TOMATO


Resipi Sup Tomato

Bahan-bahan:

1 batang karot - dipotong kecil-kecil
1 batang celery - dipotong kecil-kecil
1 biji bawang holland - dicincang
2 ulas bawang putih - dihiris
4 biji buah tomato - dibuang biji, potong 8 bahagian
1 tin tomato plum 400g
1 kiub stok ayam atau sayuran
3 cawan air panas
Garam
Serbuk lada hitam
Daun basil
Minyak zaitun

Cara penyediaan:
  1. Panaskan pan, kemudian masukkan karot, celery, bawang dan tuang 2 sudu besar minyak zaitun.
  2. Kacau sebati, tutup separuh pan dan biarkan selama 10 minit.
  3. Bancuhkan kiub ayam bersama air panas dan tuangkan ke dalam pan.
  4. Kemudian masukkan tomato dan tomato plum. Kacau sebati
  5. Biarkan sehingga mendidih, tutup pan dan perlahankan api.
  6. Biarkan selama 10 minit. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
  7. Masukkan beberapa helai daun basil, kacau sebati dan tutup api.
  8. Tuang sup ke dalam blender dan kisar hingga lumat dan sup menjadi pekat.
  9. Bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...