Resipi Sup Tomato
Bahan-bahan:
1 batang karot - dipotong kecil-kecil
1 batang celery - dipotong kecil-kecil
1 biji bawang holland - dicincang
2 ulas bawang putih - dihiris
4 biji buah tomato - dibuang biji, potong 8 bahagian
1 tin tomato plum 400g
1 kiub stok ayam atau sayuran
3 cawan air panas
Garam
Serbuk lada hitam
Daun basil
Minyak zaitun
Cara penyediaan:
- Panaskan pan, kemudian masukkan karot, celery, bawang dan tuang 2 sudu besar minyak zaitun.
- Kacau sebati, tutup separuh pan dan biarkan selama 10 minit.
- Bancuhkan kiub ayam bersama air panas dan tuangkan ke dalam pan.
- Kemudian masukkan tomato dan tomato plum. Kacau sebati
- Biarkan sehingga mendidih, tutup pan dan perlahankan api.
- Biarkan selama 10 minit. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
- Masukkan beberapa helai daun basil, kacau sebati dan tutup api.
- Tuang sup ke dalam blender dan kisar hingga lumat dan sup menjadi pekat.
- Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment