Resipi Pineapple Carpaccio
Bahan-bahan:
1 biji nenas - telah dikupas/ buang kulit
50g blueberry
50g strawberry - bersaiz kecil
20g daun pudina
4 sudu besar Greek-style coconut yogurt
1 biji limau nipis
Minyak zaitun
Cara penyediaan:
- Masukkan daun pudina ke dalam lesung dan tumbuk hingga lumat.
- Kemudian masukkan ke dalam mangkuk kecil.
- Tuang satu sudu kecil minyak zaitun ke dalam mangkuk yang berisi daun pudina tadi dan kacau hingga sebati.
- Masukkan pula yogurt kedalam mangkuk yang lain.
- Tapis campuran minyak zaitun dan pudina ke dalam yogurt. Kacau sebati.
- Buang empulur nenas dan hiris nipis. Kemudian susun atas pinggan.
- Belah dua strawberry, taburkan atas buah nenas.
- Belah dua blueberry, taburkan atas buaah nenas.
- Perah limau nipis atas buah-buah tersebut.
- Taburkan sedikit daun pudina yg telah dihiris nipis.
- Akhir sekali, tuang sedikit minyak zaitun.
- Boleh dimakan dengan menyicah ke dalam yogurt atau tuang yogurt ke atas buah-buahan tadi.
No comments:
Post a Comment