Resepi Scallop Buttermilk Pasta
Bahan-Bahan:
1 paket Mix Vege Pasta
10-12 Scallop
1 cawan susu sejat
2 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu besar + 1 sudu kecil mentega
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil serbuk Cayenne pepper atau Paprika
1/2 sudu besar Parmesan cheese (optional)
Secubit garam
Secubit serbuk lada hitam
Cara penyediaan:
- Panaskan air yang penuh hingga mendidih di dalam periuk dan rebus spaghetti sehingga masak.
- Tos dan ketepikan.
- Bersihkan scallop dengan lemon.
- Masukkan ke dalam non stick pan.
- Letakkan 1 sudu kecil mentega di atas scallop.
- Taburkan sedikit serbuk cayenne dan garam.
- Buka api perlahan, kemudian tutup pan dan biarkan selama 6-8 minit. Ketepikan.
- Panaskan mentega sehingga cair dan tumis bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
- Masukkan susu sejat dan serbuk cayenne. Kacau rata.
- Masak dengan api sederhana hingga susu mendidih.
- Kecilkan api, masukkan parmesan dan kacau rata.
- Kemudian masukkan secubit garam serta lada hitam.
- Masak sehingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
- Hidangkan pasta dan scallop dalam mangkuk dan tuangkan sos ke dalamnya.
No comments:
Post a Comment