Resipi Pesto Beef Lasagna
Bahan-bahan Sos Pesto:
100g sweet basil - ambil daunnya sahaja
3 ulas bawang putih - dicincang
1/4 cawan pine nuts atau walnuts - optional
4 sudu besar parmesan cheese
5 sudu besar minyak zaitun
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Cara penyediaan:
- Masukkan kesemua bahan ke dalam food processor.
- Kisar hingga halus dan sebati. Ketepikan
Bahan-bahan Sos Daging Pesto::
400g daging kisar
1 biji bawang holland - dicincang
2 ulas bawang putih - diketuk
2 sudu besar minyak zaitun
Sos Pesto
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak zaitun didalam periuk.
- Masukkan bawang besar dan bawang putih. Goreng hingga bawang layu dan keperangan.
- Masukkan daging kisar yang telah dibersihkan. Kacau sebati dan biarkan 10 minit.
- Masukkan sos pesto, kacau sebati.
- Kemudian masukkan garam dan serbuk lada hitam, kacau sebati.
- Perlahankan api, tutup periuk dan biarkan 10-15 minit. Ketepikan
Bahan-bahan Sos Bechamel:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu segar
2 sudu besar parmesan cheese
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Cara penyediaan:
- Panaskan susu didalam periuk kecil hingga hampir mendidih. Tutup api. Ketepikan.
- Panaskan pan dengan api kecil dan cairkan mentega.
- Masukkan tepung dan sentiasa kacau menggunakan whisk selama 2 minit.
- Tuangkan susu tadi dan kacau seketika hingga tiada ketulan tepung dan mentega.
- Biarkan sos hingga hampir mendidih.
- Masukkan parmesan, garam dan serbuk lada hitam. Kacau seketika dan tutup api. Ketepikan.
Bahan-bahan Lasagna:
Pan bersaiz 6" x 10"
Beberapa keping Lasagna
Sos Daging Pesto
Sos Bechamel
Mozzarella cheese
Parmesan cheese
Daun basil - dicarikkan
Cara penyediaan:
- Panaskan oven 180°C
- Oleskan mentega pada permukaan dalam pan.
- Susun lasagna dalam pan hingga menutupi seluruh pemukaan.
- Masukkan sos daging pesto dan rata-ratakan.
- Tuang sos bechamel dan ratakan.
- Taburkan mozzarella di atas sos bechamel.
- Ulang proses hingga menjadi 3 lapisan.
- Pada lapisan terakhir, selepas ditaburkan mozzarella, tabur pula parmesan dan daun basil.
- Bakar selama 35 minit.
- Kemudian biarkan 15 minit pada suhu bilik dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment