Resepi Seafood Creole
Bahan-bahan:
1 paket Pacific West Tempura Seafood Combo
60g mentega
1 biji bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
1/2 biji capsicum hijau - dicincang
1 batang celery - dicincang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk cayenne
1 helai bayleaf
1 tin tomato kiub
1 sudu kecil sos Worcestershire
1/2 sudu kecil sos Tabasco
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 cawan stok seafood atau sayuran
1 sudu besar daun bawang - dipotong halus
Cara penyediaan:
- Goreng seafood combo dan ketepikan.
- Panaskan pan dan cairkan mentega.
- Masukkan bawang, capsicum, celery, garam, serbuk lada hitam dan serbuk cayenne.
- Kacau rata dan masak selama 5 minit.
- Masukkan bayleaf, tomato dan bawang putih. Kacau rata.
- Biarkan mendidih dan perlahankan api. Masak selama 10 minit.
- Di dalam mangkuk yang berasingan, bancuhkan tepung dan air, kemudian masukkan kedalam pan.
- Masak selama 5 minit sambil dikacau sentiasa supaya bancuhan tidak berketul.
- Kemudian masukkan stok sayuran, sos Worcestershire dan sos Tabasco. Masak selama 10 minit.
- Masukkan seafood combo yang telah digoreng tadi ke dalam pinggan.
- Tuangkan sos creole dan taburkan daun bawang.
- Sesuai dimakan dengan nasi atau roti.
No comments:
Post a Comment