SEAFOOD CREOLE


Resepi Seafood Creole

Bahan-bahan:


1 paket Pacific West Tempura Seafood Combo
60g mentega
1 biji bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
1/2 biji capsicum hijau - dicincang
1 batang celery - dicincang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk cayenne
1 helai bayleaf
1 tin tomato kiub
1 sudu kecil sos Worcestershire
1/2 sudu kecil sos Tabasco
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 cawan stok seafood atau sayuran
1 sudu besar daun bawang - dipotong halus

Cara penyediaan:

  1. Goreng seafood combo dan ketepikan.
  2. Panaskan pan dan cairkan mentega.
  3. Masukkan bawang, capsicum, celery, garam, serbuk lada hitam dan serbuk cayenne. 
  4. Kacau rata dan masak selama 5 minit.
  5. Masukkan bayleaf, tomato dan bawang putih. Kacau rata.
  6. Biarkan mendidih dan perlahankan api. Masak selama 10 minit.
  7. Di dalam mangkuk yang berasingan, bancuhkan tepung dan air, kemudian masukkan kedalam pan.
  8. Masak selama 5 minit sambil dikacau sentiasa supaya bancuhan tidak berketul.
  9. Kemudian masukkan stok sayuran, sos Worcestershire dan sos Tabasco. Masak selama 10 minit.
  10. Masukkan seafood combo yang telah digoreng tadi ke dalam pinggan.
  11. Tuangkan sos creole dan taburkan daun bawang.
  12. Sesuai dimakan dengan nasi atau roti.

No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...