Resepi Sate Lilit Serai
Bahan-bahan:
2 ketul dada ayam - buang tulang, ambil isi
8-10 batang serai
Bahan-bahan perapan:
1 paket perencah sayur goreng Adabi
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Daun kucai - dicincang kasar
Cara penyediaan:
- Bersihkan ayam, potong kecil-kecil dan kisar isi ayam menggunakan food processor.
- Masukkan isi ayam bersama bahan perapan ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
- Ambil sedikit adunan, kepalkan dan lilitkan pada batang serai.
- Perapkan dalam setengah jam.
- Goreng dalam non-stick pan yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak zaitun hingga masak (sambil dibalik-balikkan sate).
No comments:
Post a Comment