Resepi Tomyam Kelapa Muda Kepala Ikan Salmon
Bahan-bahan:
Sebiji kelapa muda - ambil air & isinya
1 ketul kepala ikan salmon
2 cawan air
2 paket perencah tomyam Adabi
3 inci lengkuas - diketuk
2 batang serai - dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili api merah
1 biji bawang besar - dipotong baji
4 sudu besar perahan air limau
1 biji tomato - potong 8 bahagian
Daun bawang
Daun ketumbar
Daun selasih
Cara penyediaan:
- Potong bahagian atas kelapa muda, keluarkan isi dan air kelapa. Asingkan dan ketepikan.
- Masukkan air kelapa dan air ke dalam periuk bersama perencah tomyam, cili api, bawang besar, serai dan lengkuas.
- Biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kepala ikan salmon.
- Tutup periuk selama 5 minit.
- Buka penutup, masukkan tomato, daun limau dan perahan air limau.
- Biarkan mendidih dan tutup api.
- Masukkan daun bawang, daun ketumbar dan daun selasih.
- Masukkan isi kelapa ke dalam buah kelapa.
- Kemudian masukkan bahan-bahan dan kepala ikan.
- Tuangkan kuah tomyam dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment