AYAM PERCIK


Resepi Ayam Percik

Bahan perap:


1 ekor ayam - potong 4
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya

Bahan kuah:

2 kotak santan pekat
12 ulas bawang merah*
2 inci halia*
2 batang serai*
2-3 sudu besar cili kisar
Garam secukupnya
Gula merah secukupnya
1 keping asam keping
*dikisar

Cara penyediaan:

  1. Tumbuk bahan perap, lumurkan pada ayam yang telah dibersihkan dan ditoskan.
  2. Perap selama sekurang-kurangnya 30 minit.
  3. Masukkan bahan kuah kedalam periuk kecuali gula, garam dan asam keping.
  4. Masak atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau sehingga kuah pekat (kuah menjadi lebih kurang separuh daripada kuah sebelum dimasak)
  5. Masukkan garam, gula dan asam keping.
  6. Sesuaikan rasa, tutup api dan keluarkan asam keping tadi.
  7. Bakar ayam sehingga separuh masak (Rebus atau kukus ayam terlebih dahulu sekiranya mahu cepat masak).
  8. Apabila ayam mulai sedikit garing, lumur bahan kuah sekeliling ayam dan bakar seketika. 
  9. Balik-balikkan ayam dan lumur bahan kuah lagi secara berulang ulang di sekeliling ayam.
  10. Bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...