Resepi Ayam Percik
Bahan perap:
1 ekor ayam - potong 4
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya
Bahan kuah:
2 kotak santan pekat
12 ulas bawang merah*
2 inci halia*
2 batang serai*
2-3 sudu besar cili kisar
Garam secukupnya
Gula merah secukupnya
1 keping asam keping
*dikisar
Cara penyediaan:
- Tumbuk bahan perap, lumurkan pada ayam yang telah dibersihkan dan ditoskan.
- Perap selama sekurang-kurangnya 30 minit.
- Masukkan bahan kuah kedalam periuk kecuali gula, garam dan asam keping.
- Masak atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau sehingga kuah pekat (kuah menjadi lebih kurang separuh daripada kuah sebelum dimasak)
- Masukkan garam, gula dan asam keping.
- Sesuaikan rasa, tutup api dan keluarkan asam keping tadi.
- Bakar ayam sehingga separuh masak (Rebus atau kukus ayam terlebih dahulu sekiranya mahu cepat masak).
- Apabila ayam mulai sedikit garing, lumur bahan kuah sekeliling ayam dan bakar seketika.
- Balik-balikkan ayam dan lumur bahan kuah lagi secara berulang ulang di sekeliling ayam.
- Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment