Resepi Sotong Bakar Asam Pedas Ala Portugis
Bahan-bahan:
5 ekor sotong
1 paket perencah asam pedas Adabi
3 batang batang bendi - hiris menyerong
1 biji tomato - potong 8 bahagian
1 ikat daun kesum
Daun pisang
Kertas aluminium
Cara penyediaan:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis perencah asam pedas lebih kuang seminit.
- Letakkan daun pisang di atas kertas aluminium.
- Sapukan perencah asam pedas di atas daun pisang.
- Letakkan sotong dia atas perencah tadi.
- Sapukan perencah di atas sotong dan lumurkan sekeliling sotong.
- Tutup sotong dengan daun pisang diikuti kertas aluminium.
- Bakar selama 3 minit.
- Buka kertas aluminium dan daun pisang, masukkan tomato, bendi dan daun kesum.
- Tutup balik dan bakar lagi 3 minit.
- Buka bungkusan dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment