Resepi Roast Beef
Bahan-bahan:
500g -1kg Daging bahagian topside atau topround - yang telah diikat dengan tali
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar sos worcestershire
3 ulas bawang putih - diketuk
Garam
Serbuk lada hitam
Rosemary kering
Cara penyediaan:
- Panaskan oven 240°C
- Bersihkan daging dan toskan. Jika daging yang dibeli belum diikat, ikat sekeliling daging dengan tali - jarak setiap 2 inci.
- Panaskan pan, masukkan mentega dan minyak zaitun.
- Sautee daging sambil balik-balikkan hingga daging keperangan lebih kurang 5 minit.
- Keluarkan daging dari pan, masukkan worcestershire dan bawang putih. Sautee selama 30 saat.
- Masukkan bawang putih kedalam casserole dan letakkan daging tadi diatasnya.
- Tuangkan lebihan sos tadi ke atas daging sambil lumurkan sekeliling daging.
- Kemudian lumurkan pula daging dengan garam, lada hitam dan rosemery kering.
- Turunkan suhu oven kepada 200°C, masukkan daging dan bakar.
Untuk daging 400g - 800g;
- Kalau nak daging well done - bakar selama 50-55 minit
- Kalau nak daging medium well - bakar selama 40-45 minit.
- Balik-balikkan daging setiap 25 minit
- Kalau nak daging well done - bakar selama 60-70 minit (balikkan daging setiap 20 minit)
- Kalau nak daging medium well - bakar selama 50-55 minit.
- Balik-balikkan daging setiap 20 minit.
Bahan sayuran:
1 batang karot - kerat 2, kemudian potong lagi 4 bahagian memanjang
2 biji bawang besar - potong kiub 4 bahagian
3 biji kentang - potong kiub 4-6 bahagian
Asparagus (optional)
Cendawan butang (optional)
Cara penyediaan:
- Panaskan pan dan cairkan 2 sudu besar mentega.
- Sautee semua bahan sayuran lebih kurang 5 minit (masukkan sedikit garam dan serbuk lada hitam).
- Kemudian masukkan sayuran kecuali asparagus dan cendawan ke dalam casserole 5-10 minit sebelum pembakaran daging selesai.
- Gunakan pisau yang tajam untuk menghiris daging.
No comments:
Post a Comment