CHICKEN TERIYAKI


Resepi Chicken Teriyaki

Bahan-bahan:

1 sudu besar VHalia
3-4 ketul dada ayam, potong dadu 1"
3 sudu besar kicap lemak masin
2 sudu besar madu
2 sudu kecil pati sunquick
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar mentega

Cara penyediaan:
  1. Masukkan kicap, madu, sunquick,   VHalia, minyak bijan ke dalam mangkuk dan kacau sebati.
  2. Masukkan ayam, gaul sebati dan perapkan lebih kurang 30 minit.
  3. Panaskan minyak zaitun di dalam non-stick pan.
  4. Masukkan ayam yang telah diperap tadi, saute selama 6-8 minit sambil dibalik-balikkan.
  5. Keluarkan ayam dan masukkan lebihan sos perapan bersama mentega ke dalam pan.
  6. Apabila mentega cair, kacau sebentar dan masukkan kembali ayam tadi. 
  7. Kacau rata dan biarkan selama seminit.
  8. Kemudian boleh dihidangkan bersama nasi putih, mayonis, daun bawang dan telur separuh masak.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...