Resepi Chicken Teriyaki
Bahan-bahan:
1 sudu besar VHalia
3-4 ketul dada ayam, potong dadu 1"
3 sudu besar kicap lemak masin
2 sudu besar madu
2 sudu kecil pati sunquick
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar mentega
Cara penyediaan:
- Masukkan kicap, madu, sunquick, VHalia, minyak bijan ke dalam mangkuk dan kacau sebati.
- Masukkan ayam, gaul sebati dan perapkan lebih kurang 30 minit.
- Panaskan minyak zaitun di dalam non-stick pan.
- Masukkan ayam yang telah diperap tadi, saute selama 6-8 minit sambil dibalik-balikkan.
- Keluarkan ayam dan masukkan lebihan sos perapan bersama mentega ke dalam pan.
- Apabila mentega cair, kacau sebentar dan masukkan kembali ayam tadi.
- Kacau rata dan biarkan selama seminit.
- Kemudian boleh dihidangkan bersama nasi putih, mayonis, daun bawang dan telur separuh masak.
No comments:
Post a Comment