Resepi Ayam Goreng Halia
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam – dipotong kecil
4 ulas bawang putih - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 1/2 inci halia - hiris memanjang
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
2-3 biji cili padi - diketuk (untuk yang suka pedas)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk halia
Secubit serbuk lada hitam
Secubit garam
Sedikit air
Daun bawang
Cara penyediaan:
- Perap ayam dengan campuran serbuk halia, kunyit dan garam selama setengah jam. (Kalau takda serbuk halia, boleh gunakan 2 inci halia yang ditumbuk).
- Goreng ayam 3/4 masak. Ketepikan
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan kicap, sos tiram, garam, cili padi dan sedikit air. Kacau rata.
- Bila sos sudah mendidih, masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan seketika.
- Kalau sos terlalu kering, boleh tambahkan sedikit air.
- Kemudian masukkan bawang besar, cili merah dan lada hitam. Kacau rata.
- Biarkan selama 1-2 minit. Tutup api.
- Bolehlah dihidangkan bersama taburan daun bawang.
No comments:
Post a Comment