EGGS BENEDICT



Resepi Eggs Benedict 

Bahan-bahan:

Telur
Roti Gardenia Sommerset Cottage - Multi Grain & Seed
Smoked Salmon - boleh diganti dengan beef salami/ chicken slice/ streaky beef
Salad
Tomato Cherry
Chilli flakes

Cara penyediaan:
  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk.
  2. Masak air di dalam periuk sehingga mendidih.
  3. Kemudian pusing-pusingkan air panas dengan sudu laju-laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.
  4. Tuangkan telur tadi ke dalam periuk.
  5. Biarkan selama 2-3 minit.
  6. Angkat menggunakan senduk berlubang-lubang dan letakkan di atas pinggan yang di alas tisu dapur.
Bahan-bahan Sos Hollandaise:

100g Mentega
3 biji Kuning Telur
1 sudu kecil Mustard
1 sudu besar Jus Lemon

Cara penyediaan:
  1. Cairkan mentega 
  2. Pukulkan kuning telur, jus lemon dan mustard dengan pemukul dawai di dalam mangkuk yang di letak atas periuk dengan air mendidih pada api yang paling rendah. 
  3. Teruskan memukul sehingga campuran menjadi pucat dan berkrim.
  4. Tuangkan mentega cair dengan perlahan sambil memukul.
  5. Teruskan memukul sehingga sos menjadi pucat dan pekat.
  6. Tutup api, masukkan secubit garam dan sedikit lada cayenne (optional)

Cara hidangan:
  • Letakkan roti di atas pinggan.
  • Kemudian letakkan smoked salmon di atas roti di ikuti dengan telur.
  • Susun salad dan tomato di keliling pinggan.
  • Tuangkan sos hollandaise ke atas telur.
  • Taburkan chilli flakes.
  • Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...