Resipi Candy Kelapa
Bahan-bahan:
6 cawan kelapa parut putih
1 helai daun pandan
6 sudu kecil mentega atau vanaspati
12 sudu besar gula
3/4 cawan krimer manis jagung
3/4 cawan krimer manis tembikai susu
3/4 cawan krimer manis bandung
Cara penyediaan:
- Sangai kelapa parut bersama daun pandan seketika. Ketepikan.
- Panaskan kuali dan cairkan 2 sudu kecil mentega.
- Masukkan krimer manis jagung dan 4 sudu besar gula. Kacau sebati.
- Masukkan 2 cawan kelapa parut tadi dan kacau rata hingga sebati.
- Kacau sentiasa lebih kurang 15 minit hingga adunan kekeringan.
- Ulang proses dengan perisa krimer yang lain.
- Masukkan ke dalam bekas plastik atau loyang dan ratakan hingga padat.
- Simpan dalam peti sejuk, selepas beberapa jam bolehlah dipotong dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment