CANDY KELAPA


Resipi Candy Kelapa

Bahan-bahan:

6 cawan kelapa parut putih 
1 helai daun pandan
6 sudu kecil mentega atau vanaspati
12 sudu besar gula
3/4 cawan krimer manis jagung
3/4 cawan krimer manis tembikai susu
3/4 cawan krimer manis bandung

Cara penyediaan:
  1. Sangai kelapa parut bersama daun pandan seketika. Ketepikan.
  2. Panaskan kuali dan cairkan 2 sudu kecil mentega. 
  3. Masukkan krimer manis jagung dan 4 sudu besar gula. Kacau sebati.
  4. Masukkan 2 cawan kelapa parut tadi dan kacau rata hingga sebati.
  5. Kacau sentiasa lebih kurang 15 minit hingga adunan kekeringan.
  6. Ulang proses dengan perisa krimer yang lain.
  7. Masukkan ke dalam bekas plastik atau loyang dan ratakan hingga padat. 
  8. Simpan dalam peti sejuk, selepas beberapa jam bolehlah dipotong dan dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...