KERABU SARDIN PUCUK GAJUS


Resepi Kerabu Sardin Pucuk Gajus

Bahan-bahan:


8 - 10 helai pucuk gajus - dihiris halus
1 tin kecil Sardin
1 biji limau nipis
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris nipis
5 biji cili padi - dihiris kecil-kecil
Secubit garam

Cara penyediaan:

  1. Panaskan kuali/ periuk kecil.
  2. Masukkan semua bahan kecuali pucuk gajus dan limau nipis.
  3. Cincang isi sardin dengan senduk dan gaul rata dengan bahan lain.
  4. Masukkan 2 sudu besar sos sardin dan kacau rata. 
  5. Biarkan selama 2 minit dengan api kecil.
  6. Masukkan ke dalam mangkuk dan sejukkan seketika.
  7. Hiris pucuk gajus dan masukkan ke dalam mangkuk berisi sardin tadi.
  8. Perahkan limau nipis dan gaul sebati.
  9. Bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...