UDANG & SOTONG KUNG PAO



Resepi Udang/ Sotong Kung Pao

Bahan-bahan:

300g udang atau 4-5 ekor sotong
5 biji cili kering, potong dua
1 inci halia, hiris nipis
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1/2 biji capsicum hijau, potong sederhana kecil
1/2 biji bawang besar,  potong dadu
1/2 cawan kacang gajus (gunakan roasted cashew nut)
Daun bawang, potong 1 inci panjang

Bahan untuk sos: (bancuhkan dalam mangkuk)

2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar kicap cair
2 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil gula
1/4 cawan air

Cara penyediaan:
  1. Bersihkan udang/ sotong.
  2. Panaskan air sehingga mendidih dan masukkan udang/ sotong. Kemudian terus tutup api.
  3. Biarkan udang/ sotong selama 1 minit. Angkat, tos dan ketepikan.
  4. Masukkan 2 sudu besar minyak dan 1 sudu besar minyak bijan dalam kuali. 
  5. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau.
  6. Masukkan bancuhan sos, capsicum dan kacang gajus. Kacau selama 1 minit.
  7. Masukkan udang/ sotong. Kacau selama 1 minit.
  8. Masukkan bawang beserta sedikit air supaya sedikit berkuah. 
  9. Kacau lagi selama 1 minit di atas api yang besar. 
  10. Angkat dan hiaskan dengan daun bawang.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...