NASI BUKHARI


Resepi Nasi Bukhari

Bahan-bahan:

3 cawan beras Basmathi Khadijah
3 cawan air
1 cawan cooking cream atau whipping cream
3 sudu besar yogurt
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar mentega
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar - dicincang
2 helai daun pandan
*1 inci halia 
*3 ulas bawang merah 
*1 ulas bawang putih
*di kisar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar tomato puri
2 sudu kecil garam
1 genggam daun ketumbar - potong kasar
1 genggam daun pudina
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang gajus
Bawang goreng
Air mawar

Cara penyediaan:
  1. Cuci bersih dan rendam beras selama 20 minit. Kemudian toskan.
  2. Panaskan minyak sapi dan mentega.
  3. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, daun pandan dan bawang besar. Tumis sehingga beraroma dan bawang layu kekuningan.
  4. Kemudian masukkan bahan kisar dan kacau rata
  5. Kemudian masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan dan tomato puri. Kacau rata
  6. Masukkan air, garam, krim dan yogurt. Kacau rata dan sebatikan.
  7. Kemudian, masukkan beras dan kacau bersama rempah tadi hingga sebati dan padamkan api.
  8. Tuang  beras bersama rempah tadi ke dalam periuk nasi elektrik dan gaul bersama kismis, daun ketumbar, daun pudina dan kacang gajus hingga sebati.
  9. Biarkan hingga masak menjadi nasi.
  10. Sebelum nasi masak, buka penutup dan renjiskan sedikit air mawar dan gaul-gaulkan nasi.
  11. Di hidang panas dan ditaburkan dengan daun ketumbar dan bawang goreng.


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...