MIANG KHAM


Resepi Miang Kham

Bahan-bahan untuk sos:

*100g Gula Merah
*100 ml Air
*(masukkan kedua-dua bahan dalam periuk dan masak sehingga gula cair)
1 sudu besar Sos Ikan 
1/2 inci Belacan (yg sudah dibakar)
5 biji Bawang Merah
1 inci Halia
1 inci Lengkuas
1/2 sudu besar Kerisek
1 sudu besar Tepung Gandum (di sangai)
1/2 sudu besar air Asam Jawa
4-5 biji Cili Padi merah

Cara penyediaan:
  1. Panggang dulu bawang merah, halia dan lengkuas sebelum dikupas kulitnya.
  2. Kemudian potong kecil dan kisar bersama belacan, cili padi merah dan air gula merah.
  3. Masukkan bancuhan ke dalam periuk bersama sos ikan, kerisek dan air asam jawa.
  4. Kacau perlahan dan masak di atas api kecil hingga mendidih.
  5. Kemudian masukkan tepung dan kacau perlahan sehingga kuah jadi pekat.
 Bahan-bahan Miang Kham:
  • Daun kaduk - dibersihkan
  • Bawang besar - dipotong dadu
  • Halia muda - dipotong dadu
  • Limau nipis - dipotong kecil-kecil
  • Cili padi merah dan hijau - dipotong kecil-kecil
  • Kacang tanah - di goreng dan ditumbuk kasar
  • Isi kelapa - dipotong halus dan nipis, kemudian di goreng separuh garing (boleh juga gunakan kelapa parut)
  • Udang kering - digoreng
Cara hidangan:
  • Sapukan sos diatas daun kaduk
  • Letakkan kesemua bahan-bahan di atas daun
  • Kemudian lipat daun (menutupi kesemua bahan)


No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...