CHILLI CRAB


Resepi Ketam Masak Cili

Bahan A: (dikisar)

4 hiris lengkuas
8 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
10 biji cili kering
3 biji cili padi
5 biji cili merah
6 biji buah keras
1 sudu besar belacan (yang telah dibakar)
Air limau (1 biji limau)

Bahan B:

2 ekor ketam - dibersihkan dan dipotong 2 atau 4
5 sudu besar minyak
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil taucu
1/2 sudu kecil garam 
3 sudu besar gula
1 cawan air panas
2 biji telur

Cara penyediaan:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali leper.
  2. Masukkan bahan A dan goreng sampai pecah minyak dan naik bau.
  3. Masukkan bahan B dimulakan dengan sos tomato, taucu, garam dan gula. Kacau rata
  4. Kemudian masukkan ketam. Kacau dan sebatikan.
  5. Tuangkan air panas dan tutup kuali dengan penutup.
  6. Biarkan selama 10 minit dengan api sederhana.
  7. Bancuhkan telur di dalam mangkuk dan masukkan ke dalam kuali. Kacau rata dan sebatikan.
  8. Tutup api dan boleh dihidangkan.



No comments:

Post a Comment

KANOM SAI SAI

Resipi Kanom Sai Sai Bahan-bahan: Daun pisang - potong 5" x 7" dan 3" x 5" sama banyak Daun pandan - carikkan 1-...